Halloween

Jelmezt vagy játékot keresel Halloweenre? Halloween egy angolszász ünnep, melyet október 31-én ünepelnek. A középkori kelták hite szerint, ilyenkor egy napra a holtak szellemei visszatérnek, és beöltözhetnek bárkibe. Ezért beöltöztek furcsa jelmezekbe, hogy összezavarják az ártó szellemeket. 

Sorrend:
Sorrend:

Amerikában az 1900-as évek elejétől vált egyre népszerűbbé, majd a legkedveltebbé halloween ünnepe, az ünnepi fesztiválokon szörnyekboszorkányokföldönkívüliekkalózokrajzfilmek és mesék szereplői, állatok és hírességek maszkjait viselő jelmezesek jelennek meg.

Amerikában halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik Trick or treat!, szabadon fordítva: „Csokit vagy csínyt!”, "Finomságot vagy csínyt", "Csokit vagy csalunk!" vagy "Adsz vagy kapsz" kiáltással szólítják fel a háziakat állásfoglalásra, hasonlóan a magyar adománygyűjtő betlehemezéskor vagy Gergely-járáskor elhangzó „ha nem adnak szalonnát, kifúrom a gerendát!” kiáltáshoz. Elméletileg az ajtónyitónak van lehetősége „csínyt”, azaz játékos fenyegetést választani, de ez nem jellemző gyakorlat. Általában a gyerekek édességet kapnak, a felnőttek pedig jót szórakoznak. Amerikában többnyire baráti társaságban, jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet.

A világon több helyen, így Magyarországon is sokan faragnak rémpofát sárga sütőtökre, és ha gyertyát teszel bele, izgalmas fénytáncot láthatsz.